Klusums ir greznība, kas ir pieejama bez maksas


Pēdējā laikā pamanīju, ka apzināti izvēlos staigāt pilsētā pa klusākām ielām. Neskatoties uz to, ka joprojām dažreiz klausos skaļi mūziku, sāku biežāk nekā agrāk novērtēt arī klusumu.

Kad biju jaunāks un vēl dzīvoju kopā ar vecākiem, nevarēju saprast brīžus, kad mamma man vienmēr teica, kad es izslēdzu mūziku, ka beidzot ir iestājies klusums.

Mūsdienu dzīvē ir pārāk daudz trokšņu
Taču tagad es arī sāku biežāk novērtēt klusumu, varbūt tāpēc, ka kļūstu vecāks, bet varbūt mūsdienu dzīvē ir pārāk daudz trokšņu. Troksnis nav tikai skaņas no braucošām mašīnām ārā uz ielas, skaļa mūzika, cilvēku balsis u.tml., bet arī viss pārējais, kas iedzen stresā un rada nemieru. Izrādās neesmu vienīgais, kurš par to sāka domāt.

Grāmata par klusumu trokšņa laikmetā 
Februārī savā e-pastā biju saņēmis uzaicinājumu uz norvēģu filozofa, izdevēja un ceļotāja Ērlinga Kages (Erling Kagge) grāmatas “Klusums trokšņa laikmetā” prezentāciju. Grāmatas nosaukums uzreiz piesaistīja manu uzmanību, un es nolēmu šo grāmatu noteikti iegādāties (skat., piemēram, šeit), kaut arī uz grāmatas prezentāciju man diemžēl nebija iespējas tikt.


Interneta meklētājā paskatījos informāciju par autoru un par šo grāmatu. Izrādās vienā blogā jau ir pieejama recenzija latviešu valodā. Šīs recenzijas autore šo grāmatu jau bija izlasījusi angļu valodā.

Šajā rakstā negribu atkārtoties un rakstīt recenziju par šo grāmatu, bet dalīties ar savām pārdomām par šo tēmu. Jāsaka, ka Ērlinga Kages grāmata ir ļoti interesanta, viegli un ātri lasās, un tajā izteiktās domas pilnīgi sakrīt ar manām pēdējā laika pārdomām par klusumu. Starp citu, grāmatā atradīsiet Ērlinga Kages 33 piedāvātās atbildes vai pārdomas par to, kas ir klusums un kur to meklēt.

Katram ir jāatrod klusums sevī
Ērlings Kage savā grāmatā nonāk pie secinājuma, ka katram no mums ir jāatrod klusums sevī. Kā viņš pats raksta grāmatā tas nenozīmē atteikties no ārējās pasaules, norobežoties, bet atklāt pasauli no cita skatu punkta un iemīlēt to.

Esam atkarīgi un dzīvojam savu dzīvi caur citiem
Viņš uzskata, ka mūsdienu cilvēks ir ārkārtīgi atkarīgs no tehnoloģijām, piemēram, televizora, viedtālruņa, sociālajiem tīkliem. Tas atņem cilvēkam brīvību, jo cilvēks mūsdienās ir atkarīgs no citu cilvēku novērtēšanas, piemēram, sociālajos tīklos cilvēks atkarīgs no tā, cik cilvēku nospiedīs “Like” (no angļu val. – patīk) vai “Share” (no angļu val. – padalīties (ar ziņu)) viņa nopublicētajai ziņai. Jūs taču piekritīsiet, ka tā tas ir.

Rezultātā, kā raksta Ērlings Kage, mēs vairs nedzīvojam personīgo dzīvi, bet dzīvojam savu dzīvi caur citiem, tāpēc ka baidāmies izkrist no aprites un ka mūs aizmirsīs.

Izslēdz viedtālruni un dodies pārgājienā uz vairākām dienām
Ērlings Kage piedāvā arī recepti, kā atrast klusumu šajā ar stresu un steigu pārpildītajā dzīvē. Tā ir ļoti vienkārša: ir jāizslēdz viedtālrunis, vai jāatstāj tas mājās un jādodas pārgājienā vēlams uz vairākām dienām. Viņa gadījumā tas nostrādāja, cik var saprast, lasot grāmatu.

Tam var piekrist. Mūsu dzīvē viss taču notiek steigā, darba e-pasts viedtālrunī ir pieejams 24 stundas diennaktī, arī brīvdienās. Tas rada stresu. Tāpēc spēja atslēgties, lai iegūtu mieru un izbaudītu klusumu ir greznība, kā raksta Ērlings Kage. Salīdzinājumā ar citām greznībām un luksusiem, ko dzīvē var atļauties tikai turīgie cilvēki, klusums ir par brīvu. To var atrast katrs cilvēks.

Gribi domāt? Atrodi klusumu!
Var piekrist arī Ērlinga Kages viedoklim par domāšanu. Ir taču grūti domāt, kad apkārt ir troksnis, nemiers, stress, tāpēc ka tajā visā pazūd domas koncentrācija. Lai nodarbinātu prātu un atsāktu domāt, ir jāatrod klusums.

Ja arī jūsu prātu nodarbina domas par klusumu, noteikti iesaku jums izlasīt Ērlinga Kages grāmatu. Es tajā personīgi priekš sevis guvu apstiprinājumu savām pēdējā laika pārdomām par mieru un klusumu un atradu atbildi, kāpēc es arvien biežāk un biežāk ikdienā izvēlos staigāt pa klusākām ielām pilsētā.

Augstākā pilotāža – atrast klusumu, kad apkārt valda troksnis
Iespējams, ka tas ir tikai pirmais solis uz klusuma meklējumiem. Augstākā pilotāža ir spēt atrast klusumu jebkurā brīdī, arī tad, kad apkārt valda nenormāls troksnis. Jāmācās atslēgties. Kad iemācīšos, domāju dzīve būs kvalitatīvāka un pilnīgāka. 

Comments

Popular posts from this blog

Apsveicu visus Česlavus vārda dienā (8.februāris)

Why you should check the weather forecast before going out to shoot photos?

Vienas fotogrāfijas mistika jeb negatīvs ir pozitīvs, bet pozitīvs - negatīvs