Apsveicu visus Česlavus vārda dienā (8.februāris)



Novēlu visiem Česlaviem daudz laimes vārda dienā! Nesiet pasaulē un slavējiet tādas vārdā iekodētās vērtības kā gods, godīgums un taisnība!

Vēl šajā rakstā gribēju nedaudz vairāk pastāstīt par šo vārdu, kas kopš 2004.gada ir iekļauts latviešu kalendārā. Jā, pirms tam tas nebija iekļauts, kas nozīmē, ka savu vārda dienu sāku svinēt tikai no 2004.gada.

Saskaņā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Personvārdu datu bāzi Latvijā šobrīd dzīvo 535 Česlavi. Tāpēc šis vārds Latvijā ir ļoti rets. Meklējot informāciju par Česlava vārda nozīmi, atradu interesantu mājas lapu "vardunozime.lv". Ierakstot savu vārdu meklētājā, atradu šādu interesantu grafiku:

vārda Česlavs popularitāte


No grafika var redzēt, ka vārds Česlavs visvairāk tika dots bērniem 1948.gadā, bet pēc tam vārda popularitāte pakāpeniski mazinājusies.

Saskaņā ar mājas lapas “kakzovut.ru” informāciju vārds “Česlavs” pēc izcelsmes ir slāvu vārds, kas ir divu vārdu salikums: честь (gods) un слава (slava). Līdz ar to arī vārda nozīme ir saistīta ar godu, godīgumu, taisnību, taisnīgumu un slavu.

Pastāv versija, ka vārds “Česlavs” ir cēlies no seno čehu vārda “Čestislavs”, ko pēc tam čehi ir mantojuši. Vīriešus sauc vārdā Česlavs pārsvarā Polijā, Čehijā, Serbijā un dažās citās slāvu valstīs. Šajās valstīs lieto arī sieviešu vārdu: “Česlava”. Taču arī Lietuvā šis vārds – Česlovas – ir diezgan populārs.

Mājas lapā “kakzovut.ru” ir norādīts, ka vārdā “Česlavs” nosauktie bērni ir ļoti enerģiski. Cilvēki, kurus sauc par Česlaviem, ir vienmēr uzticīgi savam redzējumam un viedoklim. Jebkurā situācijā taisnīgums Česlavam ir pirmajā vietā. Česlavi ir vienmēr gatavi palīdzēt bezpalīdzīgā situācijā nonākušajiem cilvēkiem. Česlavi reti iet uz kompromisiem un vienmēr ir gatavi aizstāvēt savu viedokli. Česlaviem ir daudz draugu un paziņu, viņiem patīk komunicēt ar apkārtējiem, un viņi viegli risina problēmas.

Starp zināmākajiem Česlaviem pasaulē var minēt Česlavu Slaņu (1921-2005), kurš saskaņā ar Ginesa rekordu grāmatu bija ražīgākais gravieris no visiem pastmarku gravieriem (iegravējis 1000 miniatūras 32 valstu pastmarkām un 10 valstu naudas zīmēm).

Česlavs Milošs (1911-2004) bija poļu dzejnieks, tulkotājs, rakstnieks, Nobela prēmijas laureāts literatūrā (1980.g.).

Česlavs Ņemens (1939-2004) – īstais vārds Česlavs Jūliušs Vidžickis – poļu rok-mūziķis, dziedātājs un komponists. Latvijas Radio 3 Česlavam Ņemenam bija veltīts raidījums. Tieši par godu viņam mans tēvs mani nosauca par Česlavu.

Česlavs Jankovskis (1857-1929) bija poļu dzejnieks, kritiķis, publicists un vēsturnieks.

Časlavs Kloņimirovičs (Stroimira mazdēls un Vlastimira mazmazdēls, kurš bija pirmais neatkarīgās Serbijas kņazs) – valdīja Serbijā 933.-950.g.

Comments

Popular posts from this blog

Why you should check the weather forecast before going out to shoot photos?

Vienas fotogrāfijas mistika jeb negatīvs ir pozitīvs, bet pozitīvs - negatīvs