Kurš no kura nošpikoja? – Zīmolu dvīņi un cīņa par patērētāju uzmanību


Kādu dienu, pārskatot jaunākās ziņas TVNET portālā, ieraudzīju foto-galeriju no vienas ballītes Rīgā, kas bija organizēta par godu “L’Oreal Balmain” lūpu krāsai.


“Balmain” vs “Baltman”
Balmain Baltman


Apskatot fotogrāfijas, manu uzmanību pievērsa “L’Oreal Balmain” logo, kurā saskatīju līdzību ar apģērbu zīmola Baltman logo. Meklējot informāciju internetā par “Balmain”, uzzināju, ka tas īstenībā ir franču modes nama zīmols.


Atgriežoties pie zīmolu logo līdzībām, jāsaka, ka, pirmkārt, jau pats “Balmain” nosaukums ir ļoti līdzīgs “Baltman” nosaukumam. Otrkārt, abu zīmolu logo uzraksts ir ar lieliem burtiem. Treškārt, paši burti vizuāli ir ļoti līdzīgi, atšķiras principā tikai burtu krāsa un burtu stils.


“Laima” vs “Leica”
Laima Leica

 
Pirms kāda laika atceros, ka daudzi saskatīja līdzības “Laima” jaunajam logo ar “Leica” logo, par ko “Dienas Bizness” portālā bija publicēts raksts.


“Izvēlies Piebalgu” vs “Izvēlies stabilitāti”
Izvēlies Piebalgu Izvēlies stabilitāti Rimi Latvija Piebalgas alus

 
Vēl viens piemērs no sava novērojuma: kaut kā bija sakritis, ka vienā laikā uz ielas ieraudzīju “Rimi” reklāmu “Izvēlies stabilitāti”, kurā “Rimi” aicināja pieteikties darbam potenciālos darbiniekus. Aptuveni tajā pašā dienā, aizejot uz “Rimi” veikalu un ejot gar plauktiem ar alu, manu uzmanību piesaistīja “Piebalgas alus” etiķete “Izvēlies Piebalgu”.


Retoriski pajautāju sev: “Tad ko man īsti izvēlēties – stabilitāti Rimī vai Piebalgas alu?” Labi, ka tas vēl nebija vēlēšanu gads, kad principā partijas “Vienotība” reklāmā arī varētu būt līdzīgs sauklis: “Velētāj, izvēlies Andri Piebalgu!”.



Redzot vienu zīmolu, patērētājs var zemapziņā padomāt un atcerēties citu zīmolu. Tā rezultātā viens zīmols, negribot, var nejauši noreklamēt citu zīmolu.


Augstākminētie piemēri liecina, ka atsevišķi zīmolu logo un reklāmas saukļi, ja tie ir ļoti līdzīgi pēc vizuāla izskata, formas vai satura, spēj patērētājā izraisīt samulsumu (piemēram, “ko man izvēlēties?” – “Rimi” un “Piebalgas alus” reklāmas gadījumā).



Tāpat, redzot vienu zīmolu, patērētājs var zemapziņā padomāt un atcerēties citu zīmolu (“Balmain” un “Baltman”, “Laima” un “Leica” gadījumi). Tā rezultātā viena zīmola radītāji var nejauši veicināt cita, pavisam sveša, zīmola reklāmu.



Man kā vīrietim, piemēram, neinteresē lūpu krāsa “L’Oreal Balmain” (ja nu vienīgi gribēšu to uzdāvināt savai sievai), vai arī apģērbu zīmola Balmain apģērbi, kas cenas ziņā ir priekš manis pārāk dārgi, bet kādu “Baltman” uzvalku es labprāt iegādātos.



Līdzīgi ir ar “Leica” un “Laima”. “Leica” ir ļoti dārga foto-tehnika, kuru es diemžēl nevaru atļauties, taču redzot “Leica” logo kaut kur uz ielas vai kādā žurnālā, man var rasties asociācijas ar “Laima” šokolādi. Tīri nejauši es atcerēšos “Laima” šokolādes garšu, gribēšu aizskriet uz veikalu un to nopirkt.


Mūzikā tikai 7 notis, pamata krāsu paletē 3 krāsas, alfabētos 30-33 burti. Kā tad var izdomāt kaut ko jaunu un oriģinālu?


Kaut kur dzirdēju tādu teicienu, ka mūzikā ir tikai 7 notis, tāpēc ir grūti sacerēt kaut ko oriģinālu un jaunu. Šā teiciena būtību var arī attiecināt uz krāsām, jo pamata krāsu paletē ir tikai 3 krāsas (zila, dzeltena un sarkana), un arī valodām, jo dažādu valodu alfabētos ir nedaudz vairāk par 30 burtiem. Līdz ar to ir grūti radīt oriģinālu zīmola logo, kas atšķirsies no pārējiem un nevienam nebūs līdzīgs.


Tam var gan piekrist gan nepiekrist. Neskatoties uz to, ka mūzikā ir tikai 7 notis, komponistiem izdodas sacerēt oriģinālus skaņdarbus. Māksliniekiem arī izdodas radīt oriģinālus mākslas darbus, neskatoties uz to, ka pamata krāsu paletē ir tikai 3 krāsas. Tieši nošu salikums vai krāsu sajaukums ir mākslinieku sava veida know-how vai kāda nejauša eksperimenta rezultāts.


Maz ticams, ka dažādu uzņēmumu zīmolu izstrādātāju mērķis bija radīt līdzīgus zīmolus. 

Šaubos, ka “Rimi”, “Piebalgas alus”, “Laima”, “Balmain”, “Baltman” un citu daudzu uzņēmumu zīmolu izstrādātāju nodoms bija radīt līdzīgus logo, jo no mārketinga viedokļa parasti ir otrādāk.


Zīmolvedības mērķis ir radīt pēc iespējas oriģinālāku zīmolu. 

Zīmolvedības mērķis ir radīt pēc iespējas oriģinālāku zīmolu, kas ir vienīgais savā nodabā, atšķirīgs, ātri pamanāms un viegli iegaumējams. Turklāt tam uzreiz jārada pozitīvas asociācijas ar uzņēmumu, produktu vai pakalpojumu, jāapliecina produkta vai pakalpojuma augsta kvalitāte, jāsatur un jāapzīmē “asociācijas” ar produkta vai pakalpojuma lietošanu, kas patērētājos izraisītu tūlītējo vēlmi to iegādāties.


Zīmola izstrādātājiem jāveic padziļināta izpēte pirms zīmola palaišanas tirgū. 

Ja vien zīmola mērķis nav būt līdzīgam citiem zīmoliem, laikam zīmolu izstrādātājiem vienkārši jābūt uzmanīgākiem pirms kāda zīmola oficiālās palaišanas tirgū. Jāizvērtē pasaulē jau esošie zīmoli, kas varbūt ir jau līdzīgi pēc krāsas, formas, satura, saukļiem, burtu izskata, izmēriem un krāsām, rūpīgāk jāizpēta dažādas alternatīvas. Tikai pēc visaptverošas un padziļinātas analīzes jāprezentē zīmols tirgum un patērētājiem.
 

Comments

Popular posts from this blog

Apsveicu visus Česlavus vārda dienā (8.februāris)

Why you should check the weather forecast before going out to shoot photos?

Vienas fotogrāfijas mistika jeb negatīvs ir pozitīvs, bet pozitīvs - negatīvs