Latvijā ir jāattīsta naudas uzkrājumu kultūra. Vienkārša metode uzkrājumu veidošanai



Nesen Latvijas Radio 1 stāstīja par Patērētāju tiesību aizsardzības centra pasūtīto pētījumu par “ātrajiem kredītiem”, ko veica Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultāte.

Gan pētījumā, gan arī Latvijas Radio 1 pārraidē izskanēja viedoklis par neattīstītu naudas krāšanas kultūru Latvijā, kas cita starpā arī kalpo par iemesliem, kāpēc daudzi Latvijā ir spiesti ņemt ātros kredītus.

Skaidrs, ka kopumā zems algas līmenis Latvijā daudziem neļauj veidot uzkrājumus. Tāpat cits iemesls varētu būt, ka daudzi grib “uzreiz un tagad”, neatliekot pirkumu līdz brīdim, kamēr būs uzkrāta attiecīga vai vismaz daļa no nepieciešamās summas, piemēram, par jauno viedtālruni, apģērbu u.tml.

Taču šā gada sākumā vienā no sociālajiem tīkliem bija labs piemērs, kā gada laikā ir iespējams sakrāt 1000 EUR. Protams, tas būs katram individuāli, ņemot vērā katra ienākumus, taču gada laikā uzkrāt mazāko summu, piemēram, 200 vai 300 EUR jau būtu labs rezultāts un solis uz uzkrājumu kultūras veidošanu.

Metode ir diezgan vienkārša. Tā paredz attiecīgās summas atlikšanu pa nedēļām. Ja gadā ir 52 nedēļas, tad daļu no mēneša ienākumiem var novirzīt ietaupījumam. Turklāt, šī metode ļauj novirzīt mazāku summu ziemas mēnešos, kad jāmaksā vairāk par elektrību un apkuri un nedaudz lielāku summu pavasarī, vēl lielāku summu vasarā un rudens sākumā un atkal mazāku summu vēlākā rudenī.

Te būs divi piemēri kā sakrāt gadā, piemēram, 500 EUR un 1000 EUR. Principā Jūs varat sastādīt arī savu individuālo uzkrājumu plānu, kas būs atbilstošs jūsu mēneša ienākumiem. Nav obligāti gaidīt nākamo gadu, var sākt jau tūlīt, piemēram, no nākamās nedēļas. Šādā gadījumā jums gads nebeigsies 52.nedēļā, bet nākamā gada 8.nedēļā, jo sāksiet veidot uzkrājumus šā gada 9.nedēļā.


Šādi pārorientējot savu tēriņu kultūru un pielietojot šo naudas uzkrāšanas metodi katru gadu, varēs tērēt uzkrājumus vai daļu no tiem nākamajā gadā dažādiem ceļojumiem, nelielam remontam, kādas mēbeles iegādei, viedtālruņa iegādei utt.

Comments

Popular posts from this blog

Apsveicu visus Česlavus vārda dienā (8.februāris)

Why you should check the weather forecast before going out to shoot photos?

Vienas fotogrāfijas mistika jeb negatīvs ir pozitīvs, bet pozitīvs - negatīvs